Izdvojeno

 
 

Čipka ponovno povezala države-vidimo se sljedeće godine


Tradicionalnim mimohodom posljednjeg dana Festivala, u nedjelju 22. rujna sudionici i kulturna umjetnička društva prodefilirala su ulicom Lepoglave te se predstavili u popodnevnom programu na pod festivalskim šatorom.

Uoči službenog zatvaranja Festivala, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač uručio je priznanja novim licenciranim čipkaricama kojih je ove godine bilo deset. One su svoje znanje stjecale u okviru programa osposobljavanja za izradu lepoglavske čipke kojeg organizira Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold iz Ivanca, a čije troškove pokrivaju gradovi Lepoglava i Ivanec. Prigodan poklon dobila je i njihova mentorica Štefica Špiljak koja ih je učila osnovama čipke u sklopu tečaja koji je trajao ukupno 180 sati.

Pročitaj više


Bogata gastronomska ponuda iz svih dijelova Europe na Međunarodnoj večeri

I ove godine organizatori Festivala, zajedno sa izlagačima, pripremili su zajedničko druženje na Međunarodnoj večeri održanoj u subotu, 21. rujna. S obzirom da su sudionici tijekom dana zauzeti sa svojim izložbama, ta večera bila je prilika  za izmjenu iskustava.

Uz to sudionici iz svih krajeva Hrvatske i Europe imali su priliku predstaviti svoju gastronomsku ponudu. Gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalio je čipkaricama na sudjelovanju i pozvao ih da i sljedeće godine dođu u Lepoglavu predstaviti svoje jedinstvene čipke.

Pročitaj više


Brojni izvođači u festivalskom šatoru

Tijekom četiri dana Festivala na terasi restorana Ivančica pripremljen je glazbeno zabavni program u kojem su nastupali KUD-ovi iz Sikirevaca i Bosne i Hercegovine, limena glazba iz Lepoglave i iz slovenskog grada Železniki.

Večernji sati bili su rezervirani za glazbene sastave Enigma, 3 man band i Vesele štajerke koje su zagrijavale atmosferu svojim nastupom i izvedbama hrvatskih evergreena na koje su neki i zaplesali.

Pročitaj više


Na četvrtom po redu „Sajmu rukotvorstva i starih zanata“ svoje proizvode predstavilo 30-tak izlagača

Uz izložbe čipki posjetiteljima u četiri festivalska dana bio je ponuđen bogat popratni program. Mogli su razgledati ponudu četvrtog po redu Sajma rukotvorstva i starih zanata koji je održan u organizaciji Agro-turističkog klastera „Lepoglava“.Ukupno se predstavilo 30-tak izlagača s područja Lepoglave kao i iz različitih krajeva Hrvatske. 

Autohtona događanja i stari običaji Hrvatskog zagorja dočarali su članovi  Kulturno umjetničkog društva „Lepoglavski pušlek“, koji su blii zaduženi za prateći kulturno-zabavni sadržaj. Tijekom trajanja sajma posjetitelji su razgledavali mnoštvo autohtonih, ručno izrađenih proizvoda i suvenira te imali priliku upoznati se s tradicionalnim tehnikama i vještinama izrade istih. Jednim dijelom sajam pridaje važnost i očuvanju kulinarske baštine te se posjetiteljima nudila jedinstvena prilika da na istome mjestu uživaju u domaćoj hrani i jelima pripremljenim po tradicionalnim recepturama.

Pročitaj više


Čipka i muškarci - čuvari tradicije

Da su muškarci direktno uključeni u čipkarstvo kroz povijest malo tko je znao. Njihovu značajnu ulogu objasio je Lothar Stang na svom predavanju održanom u subotu, 21. rujna. Godinama se bavio tim nesvakidašnjim istraživanjem i prikupio mnogo fotografija i zapisa o toj materiji.

Kroz povijest muškarci su izrađivali i rezbarili drvene batiće za svoje drage koje su se bavile čipkom, a u sklopu umjetničke akademije postojali su i crtači predložaka. U 17. stoljeću čipka je bila nezaobilazni detalj kraljevske mode koja je u to vrijeme predstavljala prestiž i bila izuzetno skupa.

Pročitaj više


Klasična glazba u akustičnoj lepoglavskoj crkvi

Lepoglavska župna crkva, u petak 20. rujna bila je domačin koncertne večeri koja je okupila mnoge poklonike klasične glazbe.

U prvom dijelu koncerta Mario Perestegi odsvirao je nekoliko kompozicija iz razdoblja ranog baroka na crkvenim orguljama. Slijedio je nastup zbora i orkestra Kapela Paulin Warazdin pod ravnanjem Zdenka Kuščera iz Varaždina. Oni su u čast 17. međunarodnog festivala čipke izveli „Gloriju“ poznatog skladatelja Antonija Vivaldija.

Pročitaj više


Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva 2013