Izdvojeno

 
 

U četvrtak počinje 21. međunarodni festival čipke

Podizanjem festivalske zastave i vatrometom, kojima će prethoditi svečanost otvorenja koja u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica počinje u 18 sati, danas će u Lepoglavi biti otvoren 21. međunarodni festival čipke.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, trajat će do nedjelje, 24. rujna i bit će u znaku baštine europskih čipkarskih škola. Čipkarsku će baštinu i tradiciju posjetiteljima festivala predstaviti škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske.

Zemlja partner 21. međunarodnog festivala čipke je Savezna Republika Njemačka čije će čipkarstvo predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije.
Posjetitelji festivala imat će prigodu uživati u ljepoti čipke iz devet europskih zemalja te se, sudjelujući na radionicama i prateći stručne skupove, upoznati s čipkarskom tradicijom i baštinom lepoglavskog kraja.

Bogat popratni program posjetiteljima će ponuditi i dodatne kulturne i zabavne sadržaje.


Kolekcija Baština – lepoglavska čipka kao polazište i nadahnuće

Nema ništa savršenije u tekstilu od čipke. Njena finoća, vješto izrađeni i bogati detalji su umjetnost. Kao i damast, čipka nikada ne izlazi iz mode.

Tvornica tekstila Trgovišće  d.o.o., koja je utemeljena davne 1924. godine, u svojim kolekcijama uvijek traži polazište i nadahnuće u prebogatoj hrvatskoj baštini spajajući tako  tradiciju i kvalitetu.

Kolekcija, koju prvi puta predstavljamo na lepoglavskom festivalu, nastavak je našeg  druženja s čipkama od 1999. godine. Želja nam je bila pokazati čipku na novi, drukčiji  način i istovremeno pokazati da stvarna ljepota nikad ne prolazi.


Dani europske baštine na Festivalu čipke

Drugog festivalskog dana , 22. rujna 2017. obilježavamo Dane europske baštine – pridružite nam se u programima: razgledajte izložbe, sudjelujte u radionicama, posjetite ugasli vulkan Gaveznicu!

Posjetite stranicu http://www.europeanheritagedays.com/ i  otkrijete na zemljovidu Europe pod kojom zvjezdicom se krije Lepoglava i 21. međunarodni festival čipke! 


Jeste li znali odakle dolazi orašar, poznata figurica drvenog čovječuljka za otvaranje oraha?

Upravo iz regije  Erzgebirge u istočnoj Njemačkoj, odakle dolaze predstavnici Čipkarske škole iz mjesta Schneeberg.  Ova je regija poznata kao rudarsko područje i po umjetničkoj obradi drveta. Izrađuju nadaleko poznate božićne ukrase (anđele, piramide), glazbene kutije, figurice rudara (to je rudarsko područje!), razne figurice i ukrase i nama svima poznate figurice orašara po istoimenom baletu P. I. Čajkovskoga. 


Čipka oblači…

Izložba zemlje partnera Savezne Republike Njemačke usmjerena je na daljnji razvoj vještine čipkarstva pa prikazuje studijske radove apsolvenata Westsächsischen Hochschule Zwickau, Fakultät Angewandte Kunst Schneeberg.

Tema izložbe mogla bi glasiti Čipka oblači. Čipka trenutno u modi doživljava renesansu.

Izložba pokazuje kako čipka može biti na različite  načine upotrijebljena kao dodatak u odijevanju. Kao materijal ne upotrebljavaju se samo razne vrste konca nego i žica. Time se prikazuje daljnji razvoj čipke što se najbolje vidi kod apsolvenata za primijenjenu umjetnost.

Dio tih radova bit će prikazan na popodnevnoj modnoj reviji u subotu, 23. rujna 2017.

Moći ćete vidjeti:

 

  • Rekonstrukcije čipaka u Schneeberg tehnici
  • Radove diplomiranih tekstilnih dizajnerica: Steffi Schmat, Beatrice Müller,
  • Dječje radove iz Čipkarske škole u Schneebergu i radovi dječje grupe Steffi Schmatt
  • Izabrane radovi s radionica „ 10 godina ljetne akademije“, Schneeberg

 


Ako vas zanimaju karakteristične čipke u Njemačkoj razgledajte izložbu Foruma Alte Spitze

Čipka se u Njemačkoj izrađuje više od 450 godina. Od gorja Erzgebirge širi se prema regijama: Schleswig-Holstein, Liebenau, prema okolici Berlina u Brandenburgu, gorju Harz, Gornjem Palatinatu, Frankenwaldu, Švapskim alpama  i Abenbergu (kraj Nirnberga). Zbog mode izrađivane su i čipke na batiće i na iglu.

Njemačka posebnost,  tzv. Dresdenski  ili Saksonski bod nastala je u Dresdenu i okolici u 18. Stoljeću. To je posebna vrsta posebno finog veza na muslinu vrlo slična čipki.

Moda je na početku 19. stoljeća propagirala čipku s mrežastom podlogom pa se ta vrsta radila gotovo u svim europskim regijama, a u Njemačkoj u dva mjesta: malom selu Libenau kraj Hannovera i u području Erzgebirga.

 


Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica vijesti